Tijdig rekening houden met Onderzoek naar Ontplofbare Oorlogsresten bij de voorbereidingen van het project.


Houd tijdens de voorbereidingen van een project al rekening met het Onderzoek naar OO!

De afgelopen periode merken we op dat opdrachtgevers en aannemers nogal eens vergeten vóóraf Onderzoek naar OO in de projectvoorbereiding mee te nemen. Tijdens de uitvoering ontstaan dan onverwachte problemen en vooral tijdverlies. Let dus op dat je vroegtijdig een goed Vooronderzoek OO inzichtelijk hebt en ook de vervolgwerkzaamheden tijdig bij een gecertificeerd bedrijf zoals Tavela hebt weggezet.

Tavela verricht veel werkzaamheden binnen de Energietransitie.

 

Voor verschillende aannemers voeren we onderzoek naar OO uit als er sleuven gegraven dienen te worden voor de aanleg van kabels en leidingen. Vaak worden deze graafwerkzaamheden door Tavela begeleid. Er is dan een team bestaande uit een Senior Deskundige OOO en een Assistent Deskundige OOO met detectie apparatuur aanwezig. Meestal graaft de aannemer met eigen materieel. De machinist dient dan te beschikken over Basiskennis OOO. Indien de aannemer een dergelijke machinist niet beschikbaar heeft, kan Tavela een gecertificeerde machinist leveren of vaak wordt de eigen graafmachine van Tavela dan ingezet.


In de branchevereniging Vereniging voor Explosieven Opsporing (VEO) is gesproken over het te laat uitvragen van onderzoek door opdrachtgevers. Tavela heeft op verzoek van het vakblad 'Land en Water' hierover een artikel ( zie hieronder) geschreven. Ook in deze nieuwsbrief waarschuwen we nog een keer om onderzoek naar OO tijdig in uw project te verdisconteren.

Een verhelderend artikel in het vakblad 'Land en Water'.

 

In de branchevereniging Vereniging voor Explosieven Opsporing (VEO) is gesproken over het te laat uitvragen van onderzoek door opdrachtgevers. Tavela heeft op verzoek van het vakblad 'Land en Water' hierover een artikel ( zie hieronder) geschreven. Ook in deze nieuwsbrief waarschuwen we nog een keer om onderzoek naar OO tijdig in uw project te verdisconteren.

Onderzoek naar Ontplofbare Oorlogsresten is wettelijk verplicht.

 

Graag geven wij uitleg over de wettelijke verplichting. In het vigerende Arbeidsomstandighedenbesluit (artikel 4.10) wordt verwezen naar de wettelijke verplichting. Op 13 december 2019 is het ontwerp tot wijziging van het Arbobesluit gepubliceerd. In dit ontwerp wordt een wettelijke onderzoek plicht tot  Onderzoek naar Ontplofbare Oorlogsresten (artikel 4.10 Ontplofbare Oorlogsresten) ingesteld. Dit is te vinden in artikel 4.10 van het Arbobesluit gepubliceerd in het ‘Staatsblad 2019, 471 van het Koninkrijk der Nederlanden’

Citaat: “Als er gevaren zijn voor de veiligheid en gezondheid van werknemers door de mogelijke aanwezigheid van Ontplofbare Oorlogsresten, moet hiernaar een oriënterend onderzoek worden ingesteld (lid 2). Een nader onderzoek is vereist als de mogelijke aanwezigheid van OO die gevaar kunnen opleveren voor de veiligheid of gezondheid van werknemers niet kan worden uitgesloten Een VOO (Vooronderzoek Ontplofbare Oorlogsresten) is een bureaustudie en de uitkomst is of een gebied ‘verdacht’ of ‘onverdacht’ is. (lid 3). Als er gevaar bestaat voor de veiligheid of gezondheid van werknemers door de aanwezigheid van OO moeten deze worden opgespoord of worden andere passende maatregelen getroffen (lid 4).”
Wilt u meer informatie over wat wij doen?

Wilt u een Vooronderzoek OO  of een RisicoAnalyse OO laten uitvoeren?
Heeft u detectie- en/of benaderwerkzaamheden?
Of wilt u gebruikmaken van ons specialisme van het begeleiden van graafwerkzaamheden?
Stuur uw email naar: info@tavela.nl of neem meteen telefonisch contact op