Onze eerste bommen

De eerste vliegtuigbommen gevonden door Tavela.

Een mooi project in opdracht van Sweco Nederland B.V.

In opdracht van Sweco Nederland mocht Tavela een mooi project uitvoeren nabij de Nieuwe Havenweg op de Kleefse Waard in de uiterwaarden van de Rijn te Arnhem. Het project betrof de realisatie van 8.000 zonnepanelen op het dak van een groot boerenbedrijf. Hiervoor was de bouw van een trafostation noodzakelijk waarbij er kabels gelegd moesten worden. Deze werkzaamheden vonden plaats in van Ontplofbare Oorlogsresten verdacht gebied. Een team van Tavela heeft het graven van de sleuven begeleid en er zorg voor gedragen dat het werk veilig uitgevoerd kon worden.

We zijn trots op deze eerste vondst!

Doordat dit de eerste vondst van vliegtuigbommen door het jonge bedrijf Tavela betrof, waren we er heel enthousiast over. Er zijn maar liefst zes bommen op hetzelfde project gevonden. Niet alleen wij waren opgetogen, ook onze opdrachtgever en de landelijke dagbladen vonden het vanwege de grote hoeveelheid de moeite waard om hier een artikel aan te wijden.

Wat hebben we precies gevonden?

Zes stuks 20 lbs brisant vliegtuigbommen, die als submunitie in de ‘moederbommen’ waren gebundeld. Daarnaast vonden we ook nog een verschoten brisantgranaat van 3,7 cm zonder ontsteker en een verschoten ATBG gevechtskop van een Panzerfaust.

De EOD kwam alle Ontplofbare Oorlogsresten vernietigen

Van de dag dat de EOD de bommen heeft vernietigd hebben we een fotoreportage laten maken. Een mijlpaal voor Tavela en prachtig vastgelegd. Alles werkte mee deze dag, zelfs het weer! Graag maken we u deelgenoot van deze prachtige ijskoude zonovergoten dag.

De EOD wordt geassisteerd

Voor onze accountmanager Petra Klaver-Kouwen werd het een onvergetelijke dag. Op het moment dat de detonatie uitgevoerd kon worden, mocht zij op de rode knop drukken. Het aftellen gebeurde door de specialist van de EOD. 3-2-1... en op de denkbeeldige 0 duwde Petra met alle macht op de knop! Weg waren onze zorgvuldig opgespoorde bommen.