TAVELA maakt Vooronderzoek OO met QuickScan ná conflictperiode vanaf mei 1945 tot heden incl. een ‘BBK Plus’.

Het is verdacht gebied! En wat nu...?!

Wanneer uit een Vooronderzoek OO het projectgebied (deels) verdacht gebied omvat, is er vervolg onderzoek noodzakelijk. Wanneer het over een project met tracés gaat of grotere projectgebieden is het niet vanzelfsprekend dat detecteren altijd het beste vervolg onderzoek is. Soms levert het detectie onderzoek namelijk geen of slechte meetresultaten (data) doordat er veel omgevingsverstoringen of verstoringen in de bodem aanwezig zijn. Dan leidt detectie tot kosten waar geen baten tegenover staan.

 

Wat is dan wél de meest efficiënte aanpak voor het vervolgonderzoek?

 

Tavela wil graag dat aan de voorkant meteen de juiste werkwijze wordt gekozen.
Daarom kunnen we optioneel onze Vooronderzoeken OO uitbreiden met een beperkt onderzoek van de na-conflictperiode ( de periode van mei 1945 tot heden).

Afbeelding 1: De BBK na het Vooronderzoek OO. De rode gebieden zijn verdacht.

Uitbreiding Vooronderzoek OO met QuickScan na conflictperiode 1945-2022:

Wanneer uit het Vooronderzoek OO blijkt dat er sprake is van verdacht gebied, dan is er vervolgonderzoek nodig. Belangrijk is het dan om te bepalen welk soort vervolgonderzoek het meest effectief is voor de uit te voeren werkzaamheden, welke apparatuur het beste resultaat geeft en het een kostenreductie bewerkstelligt voor het vervolgonderzoek. De QuickScan na conflictperiode is een beperkte Risico Analyse OO. (RAOO).

De basis van het onderzoek van de naoorlogse periode is het vaststellen of er in het gebied of op het tracé, naoorlogse veranderingen en/of grondroerende werkzaamheden hebben plaats gevonden. Naoorlogs geroerde bodem is niet meer verdacht.

Onderzoek van de naoorlogse periode:

De uitvoering van het onderzoek van de naoorlogse periode omvat de volgende stappen:

  • We raadplegen Topo tijdreis vanaf mei 1945 tot heden;
  • We raadplegen geografische informatiesystemen en diensten voor nauwkeurige 360° visualisaties op straatniveau en interactieve webkaarten ( o.a. Cyclo-Media, ArcGIS);
  • We vragen een Klic melding aan en inventariseren digitaal de ligging van kabels en leidingen in het gebied of op het tracé;
  • Een Senior Civieltechnisch specialist met jarenlange kennis van OO onderzoek, bepaalt of het gebied, wél of juist niet, geschikt is voor het uitvoeren van oppervlakte detectie. Levert het detectieonderzoek wel voldoende resultaten op? Kan op voorhand al vastgesteld worden dat er sprake zal zijn van verstoord gebied?
  • Optioneel brengen we een locatie bezoek en maken ter plaatse foto’s.

Welke uitkomsten levert dit onderzoek op?

Nadat het onderzoek is uitgevoerd zijn de (eventuele) naoorlogse wijzigingen in het gebied of van het tracé in beeld gebracht.
De mogelijke uitkomsten zijn:

  • Het gebied of tracé is naoorlogs geroerd(geheel of tot de werkdiepte).
    Er is geen vervolgonderzoek noodzakelijk.
    Hiervoor dient de werkdiepte van de uit te voeren werkzaamheden bekend te zijn.
  • Het gebied of tracé is niet naoorlogs geroerd.
    Vervolgonderzoek is noodzakelijk en de locatie is wel geschikt voor het uitvoeren van oppervlakte detectie.
  • Het gebied of tracé is niet naoorlogs geroerd.
    Vervolgonderzoek is noodzakelijk, maar de locatie is niet geschikt voor het uitvoeren van oppervlakte detectie.

Wanneer de locatie niet geschikt is voor het uitvoeren van oppervlakte detectie, kan het vervolg zijn:

  • Het graven van proefsleuven onder begeleiding van een A-gecertificeerd bedrijf om vast te stellen of de bodem naoorlogs geroerd of juist niet geroerd is.
    Indien het naoorlogs geroerd is, leggen we de resultaten vast middels een beperkte RAOO.
  • Er is geen nader onderzoek vooraf en men gaat direct over tot het begeleiden van het graafwerk tijdens de uitvoering.

Wat ontvangt u van ons?

De resultaten van het onderzoek van de naoorlogse periode, worden verwerkt in een aanvulling met een extra hoofdstuk, binnen de rapportage van het Vooronderzoek OO. Er wordt geen separaat rapport opgeleverd.
De bodembelastingkaart BBK wordt een BBK Plus:

  • De onverdachte groene delen op de BBK zijn hetzelfde gebleven of zijn groter geworden vanwege het wel of niet vaststellen van naoorlogse bodemroering tot minimaal de werkdiepte;
  • Niet naoorlogs geroerd, vervolgonderzoek noodzakelijk en wel geschikt voor het uitvoeren van oppervlakte detectie. De verdachte rode delen, op de BBK, (of een deel ervan) worden op de BBK Plus gele delen;
  • Niet naoorlogs geroerd, vervolgonderzoek noodzakelijk, maar niet geschikt voor het uitvoeren van oppervlakte detectie. De verdachte rode delen, op de BBK bliven op de BBK Plus een rood verdacht deel.

De rapportage wordt digitaal aangeleverd in pdf formaat. Op verzoek wordt een versie van het rapport per post nagezonden of bijlagen in Autocad/GIS formaat verstrekt.
Het eindresultaat is een aanvulling op de rapportage met een bijbehorende bodembelastingkaart BBK Plus: een waardevolle aanvulling!

Afbeelding 2: De BBK na QuickScan na conflictperiode. De rode delen: begeleiden van graafwerk. De groene delen: vrijgegeven gebied op basis van naoorlogse grondroering en ophoging.

Meer informatie?

Wilt u een Vooronderzoek OO laten uitvoeren?
Wilt u meer weten over de uitbreiding op het Vooronderzoek OO mét QuickScan na conflictperiode vanaf mei 1945 tot heden?
Of heeft u detectie- en/of benaderwerkzaamheden?

Stuur uw email naar: info@tavela.nl